Foto nodig?

Ontvangt u graag een actuele foto?
Via Whatsapp: 06 - 1532 4478 of vul het formulier hier naast in.

Product
Naam
E-mail

Tips / advies

Hoe winterhard is een olijfboom?

Dat is van verschillende factoren afhankelijk zoals het formaat olijfboom en de plaats van de olijfboom. Als de olijfboom niet beschut en in de wind staat is er een veel lagere gevoelstemperatuur. Andere factor is, staat de olijfboom in de volle grond of in een pot/bak? In de volle grond is de olijfboom winterharder, maar een olijfboom in een pot/bak is weer beter te beschermen en in te pakken. Over het algemeen kan je zeggen dat je de grotere olijfbomen beschermen moet bij temperaturen vanaf - 15 en voor de kleinere exemplaren bij een temperatuur vanaf - 8. .

Hoeveel water moet de olijfboom hebben?

Dat is allereerst afhankelijk van het formaat van uw olijfboom, weers-omstandigheden en temperatuur. Hoe groter de olijfboom en instraling van de zon en hoe hoger de temperatuur des te groter de behoefte aan water. Zoals al eerder geschreven als de boom al vast staat in de volle grond kan u volstaan met water geven zoals u de andere planten/bomen in uw tuin ook water geeft. Als de olijfboom in een pot/bak staat en u hebt gaten in de bodem gemaakt dan bestaat het gevaar van teveel water geven eigenlijk niet. Zorg er wel voor dat de gaten vrij zijn en niet verstopt raken. En het is van belang het water goed te verdelen over de pot/bak in het geval dat u met druppel bevloeiing werkt. De beste manier is ouderwets met de slang of gieter water te geven!

Komen er vruchten aan de olijfboom?

Het is mogelijk dat de olijfboom ook in Nederland vruchten geeft echter alleen bij een warm voorjaar en een mooie nazomer zal dat het geval zijn. Die overigens niet zonder een speciale behandeling voor consumptie geschikt zijn. Dus de olijfboom kan zeker vruchten dragen maar deze zullen nooit volledig rijpen. U kan wel nagaan, zelfs in de traditionele gebieden waar de olijfboom voor de olijven productie groeit word pas geoogst in oktober/november.

Moet ik de olijfboom in de volle grond of in een pot/bak plaatsen?

Het maakt op zich niet veel uit of u de olijfboom in een pot/bak of in de volle grond plaatst. De olijfboom word immers niet voor niets met gemak honderden jaren oud. Het is wel zo dat als de olijfboom eenmaal door geworteld is in de volle grond en de wortels het grondwater hebben bereikt het water geven veel minder aandacht vraagt, de olijfboom is dan zelf in staat om water naar behoefte op te nemen. Maar de olijfboom gedijt ook uitstekend in een pot/bak. Het is dan echter wel van belang dat u een goed grondmengsel gebruikt. En als u water geeft het goed over de pot/bak verdelen.

Wanneer en hoe moet ik snoeien?

Wat het snoeien van een olijfboom betreft, is het heel simpel aangezien de sierwaarde en niet de vrucht prioriteit heeft, kan die gesnoeid worden in het model wat u het mooist vind. Dus u kan naar hartenlust snoeien, en u hoeft niet te letten op nieuwe scheuten of oude takken. De voorkeur is toch wel om in het voorjaar/zomer te snoeien. Het feit dat de hoveniers/plantsoenendiensten veel in de winter snoeien is gewoon een kwestie van tijd omdat die zomers daarvoor ontbreekt.

 

Impressie beursbezoek Viveralia Alicante

Hierbij een foto impressie van ons bezoek afgelopen februari 2018. http://viveralia.feria-alicante.com/2018

                                                                                  

Om de laatste aankopen te doen voor het nieuwe seizoen. Zoals de regelmatige bezoeker van www.olijfboom.nl mischien al heeft opgemerkt is ons aanbod ruimer en met meer kleinere exemplaren olijfbomen.

Foto van een mooie olijfboom bij een standhouder.

Hier nog een foto van een wel heel bijzonder exemplaar.

Meerdere olijfbomen.

Foto van een machine waar de bomen mee gerooid  (soort ijsschep) worden.

Uiteraard zijn de palmbomen ook goed vertegenwoordigd op de beurs.

Nog een mooie palmboom voor op het balkon.

Dit hele veld is aangekocht door www.olijfboom.nl

Uit dit veld heeft www.olijfboom.nl de mooiste exemplaren geselecteerd.

Dit is ons type vertakte stam

Dit is een hele partij met een voor de olijfboom zo kenmerkende karakteristieke/grillige stam. Al deze olijfbomen die u op de voorgaande foto's hebt kunnen bekijken is slechts een greep van wat er bij www.olijfboom.nl op de kwekerij te vinden is.

Dit veld druivenstammen is aangekocht voor het volgende seizoen.

Dit is een veld karakteristieke stam groot voor het volgende seizoen.

Nog een veld karakteristieke stam groot.

Dit is een veld karakteristieke stam middel voor het volgende seizoen.

En nog een veld karakteristieke stam klein voor het volgende seizoen.